Aanhangrijbewijs nodig?

Informeer naar de mogelijkheden

BE rijbewijs

Wil je gaan rijden met een aanhanger? Of ga je op pad met een paardentrailer, caravan of boottrailer? In veel gevallen zul je in het bezit moeten zijn van het BE rijbewijs. Rijbewijs BE is verplicht als de aanhangwagen boven de 750 kg is en als de combinatie van beide voertuigen zwaarder is dan 3500 kg (en tot 7000 kg).Wij verzorgen BE rijopleidingen voor heel Friesland. Informeer naar een mogelijkheden van deze rijopleiding bij onze rijschool.
Aanhanger rijbewijs BE
Rijbewijs halen

De BE rijopleiding

Tijdens de lessen wordt aandacht besteed aan de specifieke vorm van verkeersdeelname van het rijden met een combinatie. Ook komen bijzondere verrichtingen aanbod zoals de hellingproef, achteruit rijden, keren en het aan- en afkoppelen. Daarnaast worden voorbereidings- en controlehandelingen doorgenomen. Voor het BE rijbewijs maakt het niet of het trekkend voertuig een schakelauto is of een automaat, een busje of een personenauto. We hebben het allemaal. Heb je een voorkeur? We horen het graag.

Praktijkexamen

Bij het praktijkexamen voor de categorie E bij B hoeft de kandidaat niet in het bezit te zijn van een theoriecertificaat. Het praktijkexamen duurt 55 minuten. Hiervan is een kwartier beschikbaar voor de introductie van het praktijkexamen en de toelichting op de uitslag achteraf.
Het praktijkexamen bestaat uit de volgende onderdelen:

BE rijopleiding in 1 dag

Wil je in een dag je BE rijbewijs halen? Rijschool Mullender verzorgt BE opleidingen voor heel Friesland in één dag. Voor het volgen van een dagopleiding is enige ervaring met (achteruit) rijden met een aanhangwagen wel belangrijk. Twijfel je over je vaardigheden? Doe dan een intake!

De dagopleiding:

Meer weten over de mogelijkheden voor jou, jouw bedrijf of jouw medewerkers?
Stuur een mail of WhatsApp ons direct.

Duo opleiding

Heb je voldoende ervaring met het (achteruit) rijden met een aanhanger en wil je samen met je partner, vriend(in) of college in een dag je aanhanger rijbewijs halen?

Je volgt samen in een dag de opleiding en je doet achter elkaar op dezelfde dag examen. Door zelf (actief) te rijden af te wisselen met (passief) kijken hoe de ander het doet, is bewezen dat je op deze manier ontzettend veel leert.
Om te kunnen bepalen of deze opleiding voor jou geschikt is, kun je eventueel eerst een intake inplannen.

BE voor bedrijven

Ben je op zoek naar een ervaren en snelle rijschool voor het opleiden van jouw medewerkers? Bij Rijschool Mullender kan jouw personeel binnen 1 dag met een aanhanger de weg op. Ook is de duo opleiding voor de aanhangwagen voor 2 werknemers mogelijk. 

Afhankelijk van het CBR is het al mogelijk om binnen 2 weken te beginnen. Met meerdere locaties is er altijd één in de buurt van jouw bedrijf.
Twijfel jij of je werknemers over het te doorlopen traject? Dan adviseren we eerst een intake te doen.

Intake

De intake is een 90 minuten durende les. Tijdens deze intake kijken we onder andere naar je voertuigbeheersing, je inzicht en je leersnelheid. Op basis hiervan zullen we een advies uitbrengen.

Reguliere opleiding

Bij een reguliere opleiding voor de aanhangwagen volg je twee of meerdere lessenblokken. Aansluitend na het laatste lessenblok vindt het examen plaats. Tijdens de eerste bijeenkomst bepalen we je aanvangsniveau en maken we een inschatting het aantal benodigde lesuren om te slagen voor het examen. 

Reguliere opleiding

Vooruit rijden met een aanhangwagen gaat over het algemeen wel. Als er achteruit gereden moet worden dan kunnen er problemen ontstaan. Als je toch graag veilig wilt kunnen rijden met een aanhanger, paardentrailer of caravan, dan is een opfris les met aanhanger misschien iets voor jou. Een paar uur rijden onder toezicht van een van onze BE instructeur verricht al wonderen. Door een aantal handige tips en trucs krijg je al snel (weer) meer inzicht in het manoeuvreren met een aanhanger.

Veelgestelde vragen over het BE rijbewijs

 • De losse rijlessen kosten € 68,- per uur (60 minuten). Neem je een pakket, dan zijn de lessen iets voordeliger.
 • Kan ik zelf bepalen wanneer ik brommer rijles krijg?
  Ja, de scooter lessen worden in overleg tussen jou en de rijinstructeur ingepland. Je kunt rijlessen wanneer het jou het beste uitkomt.
 • Hoe lang duren de scooter rijlessen?
  De scooter rijlessen duren 60 minuten en kunnen ook in lesblokken naar keuze gegeven worden.
 • Wat kost een losse bromfiets rijles?
  De losse rijlessen kosten € 60,- per uur (60 minuten). Neem je een pakket, dan zijn de lessen iets voordeliger.
 • Wat kost een scooter rijopleiding?
  Een dagopleiding is € 440,00, dit is inclusief 4 rijlessen van 60 minuten en het praktijkexamen. Bekijk alle prijzen voor het scooter rijbewijs.
 • Wat heb ik nodig als ik praktijk examen ga doen?
  • Praktijkexamen oproepkaart;
  • Een geldig theorie certificaat;
  • Een wettelijk toegestaan, geldig identiteitsbewijs;
  Je mag al vanaf 16 jaar deelnemen aan het praktijkexamen.
 • Krijg ik altijd dezelfde rijinstructeur?
  Ja. Het is belangrijk om je rijopleiding te volgen bij een vaste en deskundige rijinstructeur waarbij jij je op je gemak voelt en die jou zo goed mogelijk voorbereid voor je rij examen. Hij kent alle examenroutes en moeilijke punten heel goed en behandelt deze ook met je tijdens de rijlessen.
 • Met welke scooters wordt er gereden?
  De rijlessen worden gegeven met Sym Orbits.
 • Hoe snel kan ik mijn scooter rijbewijs halen?
  Je kunt zelf bepalen hoe snel je het scooter rijbewijs wilt gaan halen. Je kunt het AM2 rijbewijs al halen in een dag.
 • Hoe lang is het theoriecertificaat geldig?
  Het theoriecertificaat is 1,5 jaar geldig. Je kunt het theoriecertificaat halen als je 15,5 jaar bent.