Aanhangrijbewijs nodig?

Informeer naar de mogelijkheden

BE rijbewijs

Wil je gaan rijden met een aanhanger? Of ga je op pad met een paardentrailer, caravan of boottrailer? In veel gevallen zul je in het bezit moeten zijn van het BE rijbewijs. Rijbewijs BE is verplicht als de aanhangwagen boven de 750 kg is en als de combinatie van beide voertuigen zwaarder is dan 3500 kg (en tot 7000 kg).Wij verzorgen BE rijopleidingen voor heel Friesland. Informeer naar een mogelijkheden van deze rijopleiding bij onze rijschool.
Aanhanger rijbewijs BE
Rijbewijs halen

De BE rijopleiding

Tijdens de lessen wordt aandacht besteed aan de specifieke vorm van verkeersdeelname van het rijden met een combinatie. Ook komen bijzondere verrichtingen aanbod zoals de hellingproef, achteruit rijden, keren en het aan- en afkoppelen. Daarnaast worden voorbereidings- en controlehandelingen doorgenomen. Voor het BE rijbewijs maakt het niet of het trekkend voertuig een schakelauto is of een automaat, een busje of een personenauto. We hebben het allemaal. Heb je een voorkeur? We horen het graag.

Praktijkexamen

Bij het praktijkexamen voor de categorie E bij B hoeft de kandidaat niet in het bezit te zijn van een theoriecertificaat. Het praktijkexamen duurt 55 minuten. Hiervan is een kwartier beschikbaar voor de introductie van het praktijkexamen en de toelichting op de uitslag achteraf.
Het praktijkexamen bestaat uit de volgende onderdelen:

BE rijopleiding in 1 dag

Wil je in een dag je BE rijbewijs halen? Rijschool Mullender verzorgt BE opleidingen voor heel Friesland in één dag. Voor het volgen van een dagopleiding is enige ervaring met (achteruit) rijden met een aanhangwagen wel belangrijk. Twijfel je over je vaardigheden? Doe dan een intake!

De dagopleiding:

Meer weten over de mogelijkheden voor jou, jouw bedrijf of jouw medewerkers?
Stuur een mail of WhatsApp ons direct.

Duo opleiding

Heb je voldoende ervaring met het (achteruit) rijden met een aanhanger en wil je samen met je partner, vriend(in) of college in een dag je aanhanger rijbewijs halen?

Je volgt samen in een dag de opleiding en je doet achter elkaar op dezelfde dag examen. Door zelf (actief) te rijden af te wisselen met (passief) kijken hoe de ander het doet, is bewezen dat je op deze manier ontzettend veel leert.
Om te kunnen bepalen of deze opleiding voor jou geschikt is, kun je eventueel eerst een intake inplannen.

BE voor bedrijven

Ben je op zoek naar een ervaren en snelle rijschool voor het opleiden van jouw medewerkers? Bij Rijschool Mullender kan jouw personeel binnen 1 dag met een aanhanger de weg op. Ook is de duo opleiding voor de aanhangwagen voor 2 werknemers mogelijk. 

Afhankelijk van het CBR is het al mogelijk om binnen 2 weken te beginnen. Met meerdere locaties is er altijd één in de buurt van jouw bedrijf.
Twijfel jij of je werknemers over het te doorlopen traject? Dan adviseren we eerst een intake te doen.

Intake

De intake is een 90 minuten durende les. Tijdens deze intake kijken we onder andere naar je voertuigbeheersing, je inzicht en je leersnelheid. Op basis hiervan zullen we een advies uitbrengen.

Reguliere opleiding

Bij een reguliere opleiding voor de aanhangwagen volg je twee of meerdere lessenblokken. Aansluitend na het laatste lessenblok vindt het examen plaats. Tijdens de eerste bijeenkomst bepalen we je aanvangsniveau en maken we een inschatting het aantal benodigde lesuren om te slagen voor het examen. 

Reguliere opleiding

Vooruit rijden met een aanhangwagen gaat over het algemeen wel. Als er achteruit gereden moet worden dan kunnen er problemen ontstaan. Als je toch graag veilig wilt kunnen rijden met een aanhanger, paardentrailer of caravan, dan is een opfris les met aanhanger misschien iets voor jou. Een paar uur rijden onder toezicht van een van onze BE instructeur verricht al wonderen. Door een aantal handige tips en trucs krijg je al snel (weer) meer inzicht in het manoeuvreren met een aanhanger.

Veelgestelde vragen over het BE rijbewijs

 • Wat kost het BE rijbewijs?
  Je kunt het BE rijbewijs al behalen voor slechts € 485,-, dit is op basis van een duo opleiding. Volg je alleen de dagopleiding dan is dat € 575,-.
 • Hoeveel lessen heb ik nodig?
  Dit is afhankelijk van je vaardigheid, inzicht en ervaring. Heb je ervaring met het rijden van een aanhangwagen dan heb je aan enkele uren voldoende. Heb je geen of heel weinig ervaring, dan duurt het iets langer. Gemiddeld heeft iemand 6 lesuren nodig.
 • Kan ik direct starten?
  Ja, je kunt direct van start met een intake om vervolgens te starten met de rijopleiding. De intake is niet verplicht. Twijfel je over je vaardigheden of het traject, dan adviseren we een intake.
 • Kan ik zelf bepalen wanneer ik les krijg?
  Ja, de lesuren worden in overleg ingepland. Je kunt lessen wanneer het jou het beste uitkomt. Voor wat betreft examen doen zijn we uiteraard wel afhankelijk van het CBR. Examens vinden plaats op maandag tot en met zaterdag.
 • Ik heb al rijervaring via een andere rijschool, kan ik dan toch bij jullie terecht?
  Ja uiteraard. Bij ons kan je altijd instromen op je eigen aanvangsniveau en naar wens met weinig rijlessen snel je rijbewijs halen. We bieden rijopleidingen aan voor zowel beginnende als meer ervaren leerlingen. Met hulp van een intake weet je direct waar je aan toe bent en stap je altijd in op je eigen niveau.
 • Welke bijzondere verrichtingen kunnen er op het examen gevraagd worden?
  Op het examen moet je twee bijzondere verrichten uitvoeren. Dat kan o.a. zijn:
  • Achteruit naar laadperron rijden
  • Halve draai
  • Aan- en afkoppelen
  • Recht achteruit rijden
  • Keren door middel van een zijstraat
  • Bocht op- en van de hand
  • Achteruit een inrit insteken
 • Hoe snel kan ik mijn aanhanger rijbewijs halen?
  Wanneer je beschikt over enige ervaring met aanhangwagens, vooral als het gaat om achteruit rijden, zou je prima in een dag kunnen slagen. Afhankelijk van het CBR is het al mogelijk om binnen 2 weken te beginnen. Op deze manier kun je snel met de aanhangwagen op pad.
 • Wat kost de intake?
  De intake is een 90 minuten durende les en kost € 82,50. Tijdens deze intake kijken we onder andere naar je voertuigbeheersing, je inzicht en je leersnelheid. Op basis hiervan zullen we een advies uitbrengen
 • Welke BE rijopleidingen zijn er?
 • Moet je ook theorie examen doen?
  Nee. Je bent al in het bezit van het B rijbewijs, dat is voldoende.