CBR start proef met faalangstexamen

Datum publicatie: februari 2009

Het CBR start begin 2009 met een landelijke proef met 10.000 faalangstexamens. Dit praktijkexamen is speciaal bedoeld voor kandidaten die met behulp van de beschikbare middelen niet de noodzakelijke rust kunnen vinden om te slagen voor het rijexamen. Vanaf 5 januari kunnen rijscholen het faalangstexamen voor hun leerling aanvragen. De eerste examens worden vanaf begin februari 2009 afgenomen. De verwachting is dat de proef tot eind 2009 duurt.

Het faalangstexamen duurt in de proefperiode langer dan een gewoon praktijkexamen namelijk 90 minuten. Het begint met een intakegesprek waarin je rustig jouw situatie als gevolg van faalangst kunt bespreken. De examinator zal daar in het verdere verloop van het examen rekening mee houden. In dit faalangstexamen is dus voldoende tijd om jou op je gemak te stellen. Want als jij je op je gemak voelt, dan presteer je het beste!

Ben je eenmaal op weg en de verlammende spanning slaat toe dan kun je een time-out aanvragen of meerdere als je dat wilt. Je mag het zelf aangeven. Je examinator kan je ook een time-out geven als hij denkt dat je dat nodig hebt.

Het faalangstexamen duurt langer maar is niet makkelijker dan een regulier praktijkexamen! Je moet ook bij dit examen gewoon voldoen aan alle ‘rijvaardigheidseisen’. Dat houdt in dat jij moet laten zien dat je veilig en op een verantwoorde manier aan het verkeer deelneemt.

In deze experimentele fase kun je het faalangstexamen 15 examenplaatsen afleggen. Leeuwarden is er een van.

Omdat het examen langer duurt wordt het wel duurder dan het gewone rijexamen voor de personenauto.

Na de proefperiode wordt bekeken of een speciaal examen voor mensen met rijexamenangst in deze opzet werkt. Afhankelijk van de resultaten zal het speciale examen dan wel of niet landelijk ingevoerd worden. Natuurlijk wordt dat tijdig bekend gemaakt.