Lak aan de autogordels

Datum publicatie: 26 juli 2007

Volgens onderzoek van ANWBAuto draagt 8 procent van de bestuurders in Nederland nauwelijks een autogordel. Dit komt neer op 800.000 automobilisten. Alleen tijdens de langere ritten zou men de autogordel omdoen. Uit ditzelfde onderzoek blijkt dat 2 procent nooit een autogordel draagt.

Ook zijn bestuurders onachtzaam als het gaat om de medepasagier. 15 procent van de ondervraagden blijkt de voorpassagier niet te vragen of deze de autogordel draagt. Internationaal onderzoek toont aan dat de autogordel levens kan redden. Zo zou het letselrisico bij een frontale botsing afnemen met 30 tot 80 procent.

Dat men beter is zonder de autogordel weerspreken de cijfers van Veilig Verkeer Nederland. De organisatie geeft aan dat in het verkeer jaarlijks 100 doden en 10.000 gewonden minder vallen dankzij het gebruik van de veiligheidsgordel.

Op de website van de ANWB worden vervolgens handige tips vermeld voor de autogordel:

  • Zorg dat de gordel strak zit. Een losse gordel zorgt ervoor dat de bestuurder bij hard remmen of een botsing naar voren zal schieten.
  • De kinderzitjes dienen op de juiste manier bevestigd te zijn. De gordel dient hier zo strak mogelijk omheen te worden getrokken.
  • Een zwangere vrouw kan de autogordel het beste zo laag mogelijk over de heupen laten lopen
  • Voorkom het rondslingeren van losse voorwerpen in de auto. Deze vormen levensgevaarlijke projectielen bij een botsing

Bron: ANWB.nl

Autogordels om!