Oud geslaagden vertellen

45 jaar Autorijschool Mullender

Oud geslaagden vertellen over hun herinneringen

2008 was voor ons een speciaal jaar! Het was precies 45 jaar geleden dat Klaas Mullender Autorijschool Kingma overnam van zijn schoonvader Johannes Kingma. Daarom zijn we in de fotoboeken gedoken!

Oud geslaagden denken terug aan hun rijlessen. Wat herinneren zij zich nog het meest? Wat is bij gebleven? Een leuk verhaal of herinnering, noem maar op!

Peter Damstra

Lippe Wonen Dokkum
Peter Damstra Lippe Wonen Dokkum
Mij ervaringen met mijn rijlessen zijn mij tot op heden altijd bijgebleven. Ik denk er met veel plezier aan terug aan de lessen in de rode VW passat.

Ik kreeg mijn 1e rijles op mijn 18e verjaardag in 1977. Als cadeau kreeg ik het theorieboekje van Klaas. Het waren altijd enorm gezellige doch pittige rijlessen. Behalve het verkeer stond ook de omgang met de auto centraal. Schakelen bij die snelheid, eerst afremmen dan de koppeling in, enz. Daarnaast waren de gesprekken(in die tijd was ik dj in de Ponderosa) over de gezelligheid in de Pon middelpunt van gesprek. Het examen haalde ik in een keer na 14 lessen bij de toen alom bekende ds. Feddes….

Janco Hoekstra

JH Software

Zo’n 27 jaar terug heb ik bij “papa” Klaas Mullender mijn rijbewijs B gehaald.
Ik heb 4 jaar terug mijn E achter B gehaald en 2 jaar terug mijn vrachtwagenrijbewijs (beide weer in de eerste keer geslaagd!). Toen heb ik gemerkt hoeveel er nog was blijven hangen van de lessen die ik 27 jaar terug heb gehad. Zowel de theory als de praktijklessen zitten nog goed in mijn geheugen en dankzij deze basislessen en de inspanningen van Mullender heb ik weinig hoeven leren voor beide volgende rijbewijzen en ik ben Klaas dan ook erg dankbaar voor de tips en uitleg die hij mij toen heeft gegeven.

Als Klaas zijn ervaring en kunde heeft overgebracht op zijn zonen en ik denk dat dat ongetwijfeld gebeurt is, dan kan ik alleen maar zeggen: “Met rijschool Mullender leg je een gedegen basis voor een veilig en vertrouwde deelname aan het hedendaagse verkeer en dat van de toekomst!”

Titus Vogt

Jumbo Dokkum
Titus Voght, Jumbo Dokkum
Op 18 jarige leeftijd had Titus Vogt rijles in een Volkswagen Jetta bij Autorijschool Mullender. Terugdenkend aan deze rijlessen denkt hij aan meneer Mullender, altijd kijkend in zijn spiegels. ‘Hij zag werkelijk alles. Regelmatig zijn linkerhand aan de rechterkant van het stuur. De sigaret mocht niet ontbreken tijdens de pauze tegenover het Cambuur stadion. Ik had wel ontzag voor hem’, vertelt Titus Vogt.

‘En als je achterin zat kreeg diegene die aan het lessen was wel eens een behoorlijke correctie! Dat was wel leuk om te zien!’

Hilma Boomsma

IO SORRIDO Dokkum
Hilma Boomsma, Io sorrido Dokkum
Hilma was +/- 24 jaar toen zij rijles had, lesauto: een Golf

‘Ik denk terug aan de rijlessen met een goed gevoel.
Het was altijd gezellig, maar er werd wel hard gewerkt. Ook even naar het Cambuurcafe hoorde bij de rijlessen van Autorijschool Mullender. En naruurlijk het sigaretje wat wij rookten in de auto. (Foei!)

Het mooiste moment was het afrijden voor de tweede keer. Ik had opnieuw dezelfde iets oudere mevrouw waar ik rustig en beheerst mijn rijexamen moest rijden.
Zoals je misschien wel weet leerde je dan ook in de laatste lessen om op deze manier te gaan rijden zoals diegene het examen zou afnemen. Maar op de dag van mijn examen was die mevrouw ziek en kreeg ik een examinator uit Rotterdam die van heel pittig rijden hield. Ik kreeg nog maar één advies: alleen maar gas geven, rijd als een gek, laat zien dat je een pittige vrouw bent die nergens bang voor is! Dan alleen heb je kans om te slagen.

En dat ik gereden heb, ingehaald, alles op de linker baan, vol gas, en zonder angst. Wij zijn wel een uur weg geweest. Klaas Mullender maar wachten. Hij dacht dat er iets gebeurd was. De examinator uit Rotterdam vond bij terugkomst dat ik met vlag en wimpel was geslaagd! Klaas Mullender kreeg een groot compliment voor de manier waarop hij mij had lesgegeven.

Ytzen Mollema

Ytzen Mollema

Leeftijd toen Ytzen Mollema rijles had: 18 jaar, rijles gehad in een Volkawagen Jetta.

Door mijn achtergrond had ik al ruim voor mijn 18e auto gereden en trekker bestuurd. …misschien een beetje nonchalant in mijn rijstijl destijds, maar ach dat ging er bij de ‘harde’ leermeester wel uit. Als ik een fout maakte kreeg ik dat goed te horen…!
Daar het al jaren een vaste en zeer trouwe klant van mij was, wist ik dat de soep nooit zo heet wordt gegeten als die werd opgediend 🙂
Leuke tijd gehad en met 18 rijlessen verder had ik mijn echte rijbewijs op zak!
‘je hebt je rijbewijs nu wel maar je moet er nog wel om denken hoor….’ Ja Mullender, het is goed gekomen hoor! (…en gaat nog steeds goed!)

Rommert Dijk

Auto Dijk Dokkum
Rommert Dijk

Direct op zijn 18-de verjaardag had Rommert les in een blauwe VW Ponton met een wit dak! Het autorijden zelf was geen probleem voor Rommert Dijk, auto’s was hij natuurlijk wel gewend. Volgens de regels rijden, dat moest alleen nog bijgebracht worden. Het examen duurde erg lang. Klaas vetrouwde het niet en vroeg waar Rommert gebleven was. Later bleek dat hij bij Goutum een verkeers enquete in moest vullen!
Rommert herinnert zicht nog goed de reactie van Klaas toen hij moest stoppen bij een bushokje: ‘Hoe kin dit no, moast ris sjen wêr ast stiest!’

Waardering voor Klaas Mullender was er zeker, ‘ook vroeger had de rijschool al een hoog slagingspercentage!’

Elly Piersma

Juwelier Piersma Dokkum
Juwelier Piersma Dokkum
Elly was +/- 24 jaar oud toen zij rijles had.

‘De eerste rijlessen waren vooral moeilijk! Alles kwam tegelijk, de bijzondere verrichtingen: keren op de weg, achteruit de bocht om. Nu rijd ik een straatje om!’ Elly Piersma denk terug aan de goede sfeer in de lesauto. ‘Het werd mij op een goede manier geleerd! Ik ben erg blij dat er nu al jaren zoveel plezier van heb!’

Remco van Dijk

Makelaardij Roos Dokkum

Remco van Dijk, Makelaardij Roos Dokkum

Remco van Dijk was 21 jaar toen hij rijles had bij Autorijschool Mullender. De lesauto was een VW jetta. Hij herinnert zich heel duidelijk de rijlessen die omringd werden door de rook in de lesauto. Remco vertelt ons: ‘Het mooie aan al die rijlessen, (ik heb er heel wat gehad) is dat ik toch in een keer slaagde!’

Jan de Beer

‘Op mijn 18e meteen lessen genomen! De lesauto.. Geen idee maar sowieso een Volkswagen.’

Jan de Beer, Dokkum
Terugdenkend aan zijn rijlessen: ‘Klaas Mullender was een strenge leermeester. Twee keer iets fout doen kon eigenlijk niet! Maar hij was ook heel duidelijk. Er was altijd tijd voor een gezellig praatje tussendoor, bijvoorbeeld over voetbal. Ik reed in die tijd 5 kwartier, voor twaalf en halve gulden! Ik ben in een keer geslaagd, in 14 lessen. Door een positieve ervaring bij Autorijschool Mullender hebben ook mijn twee zonen (Marcel en Gert-Jan) bij Klaas Mullender gereden. Beide zijn toen ok in de eerste keer geslaagd!’