Rijbewijs op creditcardformaat in trek

Datum publicatie: 10 oktober 2006

Het nieuwe rijbewijs op handig creditcardformaat wordt massaal aangevraagd. Normaal gesproken worden op een willekeurige maandag 7.000 rijbewijzen aangevraagd, deze week kwamen er op maandag ruim 17.000 aanvragen binnen, blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).

Mensen hebben bewust gewacht met het aanvragen van een nieuw rijbewijs, denkt de Rijksdienst. Het nog altijd roze rijbewijs is door het creditcardformaat handzamer, fraudebestendiger en slijtvaster. Het beveiligingsniveau is volgens het ministerie van Verkeer en Waterstaat gelijk aan dat van het paspoort en de identiteitskaart.

Om fraude en vervalsing te voorkomen, wordt het nieuwe rijbewijs centraal geproduceerd. Dat kost ongeveer vijf werkdagen, de tijd van ‘klaar terwijl u wacht’ is dus voorbij. Als het moet kan het rijbewijs na één werkdag al klaar zijn, maar dat kost 40 euro extra.

De gemeenten mogen zelf de prijs vaststellen, wat grote prijsverschillen tot gevolg kan hebben. Uit onderzoek van de Provinciale Zeeuwse Courant blijkt dat er een verschil van 20 euro is tussen de goedkoopste en duurste Zeeuwse gemeente (respectievelijk Reimerswaal met 19,60 euro en Noord-Beveland met 38,25 euro).

Mensen met een geldig rijbewijs van het oude type hoeven overigens geen nieuw exemplaar bij de gemeente aan te vragen. Bij verlenging krijgen zij automatisch het nieuwe rijbewijs.

Bron: Elsevier.nl

Rijbewijs op creditcardformaat in trek