Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen rijles

Veelgestelde vragen

Hieronder hebben we de veelgestelde vragen op een rij gezet. Staat jouw vraag er niet bij? Druk op de button ‘stel jouw vraag’ hiernaast en ontvang een antwoord.

Stel jouw vraag

Stel jouw vraag

 


  Naam

  E-mail adres

  Jouw vraag

   

  Vanaf welke leeftijd kan ik beginnen met lesrijden?

  Vanaf 16,5 jaar mag je beginnen met lesrijden. Vanaf je 16e levensjaar mag je theorie examen doen. Vanaf je 17e mag je praktijkexamen doen.

  Moet ik het eerst mijn theoriecertificaat hebben om te mogen lesrijden?

  Nee, om te mogen lesrijden hoef je nog geen theoriecertificaat te hebben. Wel raden wij je aan om dit zo snel mogelijk te gaan halen.

  Hoelang duren de lessen?

  De eerste lessen zijn vaak een uur en zijn op rustige wegen. Daarna bouwen we de lessen uit naar anderhalf of 2 uren. Dit hangt af van wat een kandidaat aan kan en wat de wensen zijn.

  Hoe ziet mijn rijopleiding er globaal uit?

  Na kennis te hebben gemaakt zullen de eerste lessen op rustige wegen met weinig ander verkeer zijn. Doel is voertuigbediening en –beheersing. Daarna zullen we dit uitbreiden en we zullen naar Leeuwarden gaan. Naast eenvoudige verkeersopgaven komen dan de bijzondere manoeuvres ook vrij snel aanbod. Daarna komen de complexere verkeersopgaven aan bod. Uiteindelijk zullen we de puntjes op de i gaan zetten.

  Hoeveel lessen heb ik nodig om te slagen?

  Dit is verschillend per persoon. Het gemiddelde aantal lessen in Nederland ligt tussen de 35 en 45. (bron: leren.nl)

  Hoe snel kan ik beginnen met rijles?

  De meeste leerlingen kunnen binnen een week beginnen. Dat ligt natuurlijk wel aan je beschikbaarheid. Kun je alleen ’s avonds of zaterdags, dan kan het een weekje langer duren.

  Hoe snel kan ik mijn rijbewijs halen?

  Je kunt je rijbewijs al na 10 dagen behalen. Lees meer over de spoedopleiding.

  Heb ik een vaste instructeur en/of lesauto?

  Ja. <a href="http://www.autorijschoolmullender.nl/het-team" title="Het team">Lees hier meer over de instructeurs</a>.

  Wat als het niet klikt tussen mij en mijn instructeur?

  Dan zullen we jou in (goed) overleg bij een van onze andere instructeurs plaatsen.

  Wat is 2toDrive?

  2toDrive is een experiment waarbij jongeren eerder hun rijbewijs kunnen halen om daarna tot hun 18e verjaardag onder begeleiding van een coach rijervaring op te doen. Jongeren en beginnende bestuurders zijn door minder rijervaring vaker betrokken bij ongelukken dan ervaren bestuurders. 2toDrive (rijden onder begeleiding) zorgt ervoor dat beginnende bestuurders onder relatief veilige omstandigheden alvast die rijervaring op kunnen doen. <a href="/rijles-165-17-jaar-de-proef-begeleid-rijden-2todrivehttp://" title="Meer over 2toDrive">Lees meer over 2toDrive</a>.

  Word ik van huis gehaald?

  Ja, iedereen die binnen ons werkgebied woont kan worden opgehaald. Als je wat verder woont, is het verstandig om ergens anders af te spreken. Bijvoorbeeld op het station. Want als je iedere les hetzelfde stukje rijdt is dat niet erg leerzaam. De rijlessen zijn bovendien te kostbaar om als taxirit te gebruiken.

  Kan ik ook in Leeuwarden beginnen?

  Ja, in overleg met je instructeur is dat zeker mogelijk.

  Kan ik ook ’s avonds of in het weekend lesrijden?

  Ja, dit kan. Wel is het verstandig, als de mogelijkheid zich voordoet, om ook eens overdag te gaan rijden. Het afrijden is immers ook overdag.

  Geven jullie ook rijles in een automaat?

  Wij geven ook les in een automaat. Een Peugeot 107 uit 2012 voorzien de modernste technieken. Lees meer over <a href="/praktijk/rijles-automaat" title="Rijles in een automaat">rijles in een automaat</a>.

  Hoe gaat de betaling?

  Je kunt na afloop van de les je rijles contant betalen. Neem je liever een lessenpakket, dat kan ook. We zullen dan een factuur maken zodat jij je lessenpakket per bank kunt overmaken.

  Kan ik ook in termijnen betalen?

  In principe dient een lessenpakket in zijn geheel betaald te worden. In overleg is het wel mogelijk op in termijnen te betalen. We zullen dan wel administratiekosten in rekening brengen.

  Wat is een ‘eigen verklaring’?

  Een EV is een formulier met vragen over jouw lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Voor het rijbewijs moet je namelijk niet alleen rijvaardig zijn, maar ook medisch geschikt. Indien je alle vragen met nee kunt beantwoorden, kunnen wij de Eigen verklaring online indienen bij de aanvraag van je praktijkexamen. Het CBR zal de kosten hiervan van onze rekening courant afschrijven. Op het examen zal je in het bijzijn van de examinator een handtekening moeten plaatsen of alle vragen naar waarheid zijn beantwoordt. Indien je één of meer vragen met Ja beantwoordt, dan zul je een papieren Eigen Verklaring dienen aan te schaffen bij het gemeentehuis. Deze ingevulde EV dien je dan (met aantekening van een behandelend arts) op te sturen naar het CBR. Het CBR zal dan beoordelen of je geschikt bent voor het besturen voor een motorrijtuig of dat er nog een aanvullend onderzoek nodig is.

  Kan ik ook overstappen naar jullie rijschool?

  Mocht je huidige rijschool jou niet bevallen dan is het uiteraard mogelijk om naar onze rijschool over te stappen.

  Wanneer kan ik het beste beginnen met mijn theorie?

  Ons advies is zo snel mogelijk je theoriecertificaat te gaan behalen. Iets wat je in de theorie niet beheerst, kun je in de praktijk ook niet toepassen. Lees meer over de <a href="/theorie" title="Meer over de theorie">theorie</a>.

  Geven jullie ook theorieles?

  Wij maken gebruik van online theorie opleidingen.

  Kan ik ook individuele begeleiding krijgen voor mijn theorie?

  Ja, op aanvraag is dit mogelijk. Informeer gerust door contact op te nemen of te bellen met: 06-53397883 of 0519-293532.

  Kan ik zelf het theorie examen aanvragen?

  Ja, via <a href="/theorie/theorie-examen-reserveren" title="theorie-examen-reserveren">deze pagina op onze website</a> of <a href="http://www.cbr.nl/" title="CBR" target="_blank">www.cbr.nl</a>.

  Hoelang is het theoriecertificaat geldig?

  Het theoriecertificaat is anderhalf jaar geldig.

  Hoeveel lessen heb ik nodig om mijn aanhangwagenrijbewijs te gaan halen?

  Gemiddeld heeft men aan 6 lesuren voldoende om een goede kans van slagen te maken. Het slagingspercentage ligt overigens boven de 80%.

  Hoe snel kan ik mijn E achter B rijbewijs halen?

  Het E achter B rijbewijs zou je al in een dag kunnen halen. We plannen samen met jou een datum. ’s Ochtends en begin van de middag lessen, halverwege de middag praktijkexamen. Lees meer over het <a href="/be-rijbewijs" title="BE rijbewijs">BE rijbewijs</a>.

  Moet ik ook theorie doen voor het BE rijbewijs?

  Voor het E achter B rijbewijs hoef je geen theorie te doen.