Ymie Leffring

Toen ik in april 2009, als 50+er een rijbewijs begon te missen, ging ik op internet zoeken naar een geschikte autorijschool. Mullender voelde gelijk goed aan …..

Duidelijke site en op alle vragen die ik had, vond ik een antwoord. Vooral wat het me ging kosten en wat ik daarvoor zou krijgen was duidelijk vermeld. Wat me nog het meest aansprak, was de gratis proefles die ik kon boeken. Die ging ik gelijk aanvragen en Jelmer belde me vlot terug om een afspraak te maken.

Intussen had ik me al even verdiept in de verhalen die geslaagden vertelden op de site en het viel op dat Jelmer het vaakste werd bedankt voor de fijne lessen, het geduld en zijn rustige manier van lesgeven. Ik dacht die ingrediënten ook het meest nodig te hebben tijdens lessen en was er wel mee ingenomen dat Jelmer mijn instructeur zou worden. Maar helaas een paar dagen voordat mijn proefles zou plaatsvinden, belde Jelmer af onder het mom van “Ik heb het te druk en m’n collega Ritske gaat het van me overnemen”. Nou vermoed ik dat hij er wat tegenop zag om met zo’n “oude taart” de weg op te gaan. Waarschijnlijk dacht hij dat er met mij niet over voetbal viel te praten, maar dat zou em nog wel es niet tegen kunnen vallen. Ik heb het spel zelfs nog gespeeld in mijn tienertijd.

Toen ik wat over mijn eerste “teleurstelling” heen was, ging ik vol verwachting met Ritske m’n proefles rijden. Achteraf kan ik zeggen dat ik daar geen moment spijt van heb gehad. We zijn precies een jaar onafscheidelijk gebleven. Ik begon vorig jaar in week 17 op maandagmiddag met de proefles en ik heb afgelopen maandagmorgen ook in week 17 afgereden. Toen ik na de proefles aan Ritske vroeg of hij het wel zag zitten om me alles bij te brengen, was zijn antwoord positief. En dat heeft hij met veel geduld het afgelopen jaar waargemaakt. Het was wel es hard ploeteren en ik heb em ook wel es de stuipen op het lijf gejaagd (hij mij ook wel es trouwens wanneer hij plotseling een ruk aan het stuur gaf) maar de sfeer bleef altijd goed in de auto en na zo’n schrikeffect bleef de gemaakte fout je wel bij en deed je het niet snel weer verkeerd.

Zelfs bij het inrijden vooraf aan het examen haalde ik nog een paar vreemde acties uit die ondanks de schrik, nog even heel leerzaam voor me waren. Maar op het examen zelf, kreeg ik het voordeel van de twijfel van de heren deskundigen. Een meegepikt stoeprandje en iets te dicht langs geparkeerde auto’s rijden weegde niet op tegen de goede rit die ik verder had neergezet. Dus in één keer geslaagd. En wat sindsdien niet allemaal op me af is gekomen …. Tjonge jonge ik had niet in de gaten dat er zoveel mensen met me mee leefden. Lovende woorden, kaarten, bossen bloemen … ja zelfs buurvrouwen die vonden dat de vlag uit moest hangen met een autootje eraan. Felicitaties en woorden als super, kanjer en topper zijn na twee dagen nog steeds niet van de lucht.

Maar voor mij is er één die zeker een TOPPER en KANJER mag worden genoemd en dat ben jij Ritske! Want jij was diegene die in staat was me dit allemaal met veel inzicht en geduld bij te brengen.
Nogmaals bedankt jongen en succes verder met de volgende leerlingen en met jullie prachtige rijschool.