Al 45 jaar een vertrouwd beeld in Dokkum

Derde generatie Kingma – Mullender nu op de weg

Autorijschool Mullender is al sinds 1963 een bekend gezicht in Dokkum en omgeving. Dit jaar viert de rijschool haar 45-jarige bestaan. Jelmer Mullender is de derde generatie die het rijstokje heeft overgenomen. ‘Daar zijn we best een beetje trots op’, aldus Mullender.

In het najaar van 1963 schreef Klaas Mullender zich in bij de Kamer van Koophandel als rijschoolhouder. Hij nam het stokje over van zijn schoonvader, de eigenaar van rijschool Kingma aan de Markt in Dokkum. Kort na het overlijden van Klaas Mullender in 2005 besloot zoon Jelmer Mullender de rijschool voort te zetten. Hiermee stelde Jelmer de toekomst van de oudste autorijschool van Dokkum veilig.

Een VW Ponton als lesauto aan de Markt in Dokkum

Oud geslaagden vertellen

Om dit bijzondere jaar te vieren heeft de familie Mullender een speciale pagina op de website gemaakt waar oud-leerlingen van de rijschool hun verhaal vertellen. ‘Mijn moeder heeft jarenlang fotoboeken met foto’s van geslaagde leerlingen bijgehouden’, vertelt Jelmer. Op de site denken oud geslaagden terug aan hun rijlessen met verhalen, foto’s en anekdotes. Zo vertelt mevrouw van der Gang (78) dat ze nu nog steeds naar Hoorn rijdt in haar eentje.

7 gulden per les

‘De verkeersdrukte en de brandstofprijs zijn de grootste veranderingen op de weg’, aldus Mullender. Daar waar de verkeersdrukte enorm gegroeid is, zijn ook de brandstofprijzen en dus de lesprijzen gestegen. ‘Mijn vader is begonnen met een uurtarief van nog geen 10 gulden. Voor die prijs kunnen wij onze auto’s helaas niet meer starten’, aldus Jelmer.

Blijven vernieuwen

‘De kracht van de rijschool ligt in onze bereidheid tot veranderen. Nieuwe lesmethodes en technieken, betere auto’s en op maat gemaakte lespakketten. We zijn steeds met de tijd mee veranderd, dat houdt het bedrijf fris en vol energie. Niet voor niets hebben we een bovengemiddeld slagingspercentage’, aldus Mullender.

Jelmer Mullender en Ritske Douma
Mond op mond reclame was vroeger genoeg om de rijschool vol te krijgen. ‘We gebruiken nu ook andere middelen om de rijschool nog meer bekendheid te geven. De vaste telefoonlijn heeft veel concurrentie van e-mail en internet. De meeste aanmeldingen ontvangen we digitaal. Een goede website is tegenwoordig een must’.

Neem ook een kijkje op deze pagina en lees de verhalen en bekijk de oude foto’s.